П`ятниця, 17.05.2024, 14:13
Управління освіти, молоді та спорту Березанської міської ради
Вітаю Вас Гість | RSS

З м і с т
Наші заклади









Головна » 2018 » Січень » 16 » Зміни плати за харчування дитини в дошкільних закладах міста Березані з 01 січня 2018 року
10:26
Зміни плати за харчування дитини в дошкільних закладах міста Березані з 01 січня 2018 року

2017 року щомісячна плата, яку батьки сплачували за харчування дітей у дошкільних закладах міста, становила 392 гривні. Із січня 2018 року батькам необхідно платити за харчування своєї дитини 618 гривень, якщо дитина відвідує заклад регулярно. Виконавчий комітет Березанської міської ради щорічно своїм рішенням затверджує вартість харчування в закладах дошкільної освіти м. Березані. Цього року вартість харчування становить 40,09 грн. в день (рішення виконкому № 257 від 18.12.2017 року). Обчислюється даний показник централізованою бухгалтерією відділу освіти шляхом множення вартості денної норми продуктів харчування у грамах (брутто) для однієї дитини (з урахуванням її віку та кратності харчування на середню ціну, що діє у місцевості на момент складання кошторису), згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (яка передбачає, скільки яких продуктів харчування має бути в денному раціоні дитини певного віку). Так постановою визначено, що дитина щодня має з’їсти певну кількість грамів картоплі, м’яса і м’ясопродуктів, молока, сиру кисломолочного, масла вершкового, овочів і т.і. (повний перелік можна переглянути на офіційному сайті Березанської міської ради в розділі «Рішення виконавчого комітету»). Враховуючи вартість продуктів, робиться відповідний розрахунок. Зважаючи на те, що в порівнянні з початком 2017 року ціни практично на всі продукти харчування зросли (на деякі продукти вдвічі), то відповідно зросла й вартість харчування. Відповідно до пункту 5 статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту» «батьки та особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірах, визначених органами місцевого самоврядування бюджетних витрат та батьківської плати за харчування дітей». 618 гривень щомісяця - це лише 70% вартості харчування, 30% від загальної вартості компенсують кошти міського бюджету. Оплата здійснюється лише за ті дні, коли діти відвідують дошкільний заклад. За дні, у які дитина не відвідувала заклад (у разі хвороби, карантину, санаторного лікування, відпустки батьків або осіб, які їх замінюють, у літній оздоровчий період тощо), плата за харчування не нараховується. Якщо дитина пропустила певну кількість днів, а кошти за харчування вже були заплачені, то невикористана сума автоматично «переходить» на наступний місяць.
Пільги на харчування

Від плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах можуть бути звільнені цілком або частково окремі категорії осіб відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до пункту 2.5 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН України від 21.11.2002 р. № 667 звільнення батьків від плати або зменшення розміру плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу, та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів (довідок про сукупний дохід кожного члена сім'ї за попередній квартал, виданих за місцем отримання доходів, довідки про склад сім'ї, виданої житлово-комунальними організаціями тощо.

Пунктом 2.10 Порядку № 667 встановлено, що з осіб, які мають право на пільги, але не подали необхідних документів щодо звільнення від плати або зменшення розміру плати, плата справляється в повному обсязі, без урахування пільг.

У разі несплати батьками за харчування дитини упродовж двох місяців без поважних причин дитина може бути відрахована з навчального закладу, що передбачено пунктом 12 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 року №305 (із змінами). У такому разі адміністрація навчального закладу зобов’язана письмово повідомити батьків або осіб, які їх замінюють, про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів.

На підставі Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах пільгами на харчування користуються наступні категорії дітей:

 

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти-інваліди;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних групах;
  • діти з малозабезпечених сімей;
  • діти учасників АТО (рішення ухвалене Березанською міською радою).

Встановлено знижку в оплаті за харчування дітей з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років) – 50%.

Всі витрати покриваються з місцевого бюджету.

Для одиноких матерів Законом пільги не передбачені!!!

Законом вилучено безкоштовне харчування дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (пункт 4 статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок ЧАЕС» від 28.12.2014 року № 76-VІІІ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність законодавчих актів України»

 

Всі інші статті витрат (утримання приміщення, плата

Переглядів: 289 | Додав: berezan-osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПедПреса
МОН
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Rombas © 2024