П`ятниця, 03.05.2024, 03:03
Управління освіти, молоді та спорту Березанської міської ради
Вітаю Вас Гість | RSS

З м і с т
Наші заклади









Головна » 2023 » Жовтень » 30 » Радіодиктант національної єдності – «Єднаємось мовою - єднаємось серцями!»
15:12
Радіодиктант національної єдності – «Єднаємось мовою - єднаємось серцями!»

27 жовтня все світове українство відзначає День української писемності та мови. Свято було започатковано у 1997 році і щороку відзначалося 9 листопада на честь вшанування пам’яті Преподобного Нестора  Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про перенесення дати святкування Дня української писемності та мови з 9 листопада на 27 жовтня. Зміни були внесено через перехід на новоюліанський календар.

Ми, українці, розуміємо, що немає нічого страшнішого, ніж розбрат у країні, яка воює,  виборючи  своє  право на існування майбутніх поколінь. І, безперечно,  ми розуміємо, що таке єдність, що таке нація і що об’єднує нас саме українська мова!

Беззаперечним є твердження, що мова – це одна з найголовніших цінностей держави. Українська мова – це наша гордість, наш скарб. Її неодноразово забороняли, намагалися викорінити, але вона яскравими,  соковитими паростками жила в душі кожного українця. «Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію», - писала Леся Українка. Адже територію можна відвоювати, а коли відбирають мову, повертати її нікому і ніяк. Немає нічого страшнішого, ніж розбрат у країні, яка воює, яка виборює право на існування майбутніх поколінь. І, напевно, саме у такий час ми розуміємо, що таке єдність, що таке нація і що об’єднує нас саме мова! Нас впізнають за нашою мовою, цінують нашу символіку, пишаються подвигом наших захисників

         І сьогодні, маючи величезну підтримку, українська мова пішла у вирішальний контрнаступ. Адже кожен із нас, говорячи українською, наближає Перемогу. Тож воювати на мовному фронті так само важливо, як і безпосередньо на полі бою.

Традиційним у цей день стало проведення Радіодиктанту національної єдності. Цьогоріч до його написання долучилися учнівські та учительські спільноти, пересічні жителі  громади.

Текст Радіодиктанту-2023 написала Катерина Калитко, письменниця та перекладачка, а читав актор театру та кіно Олексій Гнатковський: «Дороги України» - заголовок цьогорічного тексту. Текст пронизаний болем за долю кожного куточка нашої країни, адже це дороги нашого минулого та майбутнього. А розуміння важливості цінувати та знати рідну мову – це ще один крок до перемоги над ворогом!

Кожен бажаючий зміг спробувати свої сили, перевірити знання. узявши участь у всеукраїнському челенджі.

Приємно, що  здобувачі освіти освітніх закладів  Березанської міської ради активно демонстрували свої мовні навички під час вікторин «Озброєні мовою» та «Мовний батл», переглянули пізнавальний історичний інформаційний блок з якого дізналися про походження свята, про походження та розвиток української мови, попрацювали над проектом від «Освіторії» «Абетка української ідентичності», який знайомив школярів із різними шрифтами та асоціаціями сьогодення до літер українського алфавіту: літак «Мрія», Тризуб, їжак протитанковий, Маріуполь, воля.

        Цьому дню було присвячено невеличку екскурсію в історичне минуле нашої держави, згадали про значення праць Нестора Літописця для нашої держави. Учні працювали із фразеологізмами, редагували речення, анаграми.

Заснування Дня української писемності та мови – це не лише проголошення благородної мети, а справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її протягом усього життя.

Переглядів: 28 | Додав: berezan-osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПедПреса
МОН
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Rombas © 2024