П`ятниця, 17.05.2024, 14:02
Управління освіти, молоді та спорту Березанської міської ради
Вітаю Вас Гість | RSS

З м і с т
Наші заклади









Головна » 2023 » Жовтень » 16 » Ментальне здоров’я – основний вектор психічного стану людини
14:56
Ментальне здоров’я – основний вектор психічного стану людини

10 жовтня у світі та в Україні відзначається День психічного здоров’я. Захід покликаний звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини та підтримку людей з подібними захворюваннями.

Більшість людей не звертають належної уваги ментальному здоров`ю, і дарма. Адже ментальне здоров`я є невід`ємною частиною нашого сьогодення, нашого буття, і загалом, -  життя.

     Ментальне здоров'я - це стан щастя, добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.

      В умовах воєнного часу, безпекової нестабільності, постійних  загроз, обстрілів, повітряних тривог відчувається сильне психологічне  занепокоєння, переслідує почуття тривоги, журби, апатії. Погіршується психоемоційний стан і організм починає стресувати.  Саме в таких умовах варто подбати про психічне (ментальне) здоров’я кожного українця, а, особливо, підростаючого покоління,  адже це невід'ємний компонент фізичного здоров’я  та благополуччя.

     Ігнорування стану ментального здоров`я може призвести  до  порушення сну, розладів у харчуванні,   нападів  агресії у спілкуванні, підвищення  рівня тривожності, нервозності, частої зміни настрою. Також, люди із порушенням ментального здоров`я  важко навчаються чомусь новому,  увага дуже розсіяна.

     Ментальне здоров`я відповідає за всі сфери нашого життя:  спілкування з рідними, продуктивність у навчанні, а головне, стан самопочуття наодинці.

     Піклуватися про стан  ментального здоров`я вкрай важливо, зокрема: організацію правильного харчування,   сну, відпочинку.  Головне пам`ятати, що внутрішні  емоції,  не повинні залишатися лише з вами. Необхідно навчатися проявляти свої емоції правильно,  не накопичувати внутрішній негатив в собі.

З метою підвищення рівня обізнаності щодо проблем психічного здоров’я в Березанському ліцеї №4 психологом закладу спільно із педагогами, батьківською громадою проведено ряд заходів зі збереження ментального здоров`я здобувачів освіти та педагогів.

З 10 по 13 жовтня 2023 року з учнями 1-6  та 7-11 класів були проведені виховні години, заняття у форматі «психологічних хвилинок»,  дихальні вправи на зняття тривожності та заспокоєння нервової системи, що допоможуть здобувачам освіти впоратися зі стресом та його наслідками, емоційно налаштуватися на урок, на плідну роботу, сприятимуть атмосфері емоційного відновлення, почуттю безпеки та психоемоційного комфорту. Із педагогами проведено тестування за методикою «Прихований стрес», та проведені позитивні практики з метою турботи про себе.

Також всі учні школи долучилися до Всеукраїнського флешмобу.

          День ментального здоровʼя у Лехнівській філії Березанського ліцею №3 розпочався з акції «Подаруй посмішку» та психологічної лотереї «Позитивні бажання». Психолог разом із старшокласниками зустрічали учнів та колектив філії з посмішкою та цукерками, учні мали змогу отримати цукерку  і побажання у відповідь на посмішку, а також підзарядитись позитивом від «Підзарядного пристрою».

 Крім цього, шкільним психологом  проведено тренінгові заняття з учнями 5-9 класів «Позитивне мислення – основа відмінного психічного здоров’я», де учні виготовили колаж «Як підтримувати психічне здоров’я» , спілкувалися та переглядали відео, взяли участь в анкетування «Ти як?» Також створено стенд «Телефони гарячих ліній допомоги», куди зможуть звернутись діти та підлітки у разі потреби.

       З метою підтримки ментального здоров’я психологічна служба Недрянської гімназії провела ряд заходів:  кольоротерапія «Квітка здоров’я» для 5-6 класів, ігри на позбавлення дітей напруги, тривожності та страху для учнів 2-3 класів. Для стабілізації емоційного стану, навчали дітей технікам та прийомам, які допоможуть впоратися з будь-якими психоемоційними життєвими труднощами. 

       В Ярешківській гімназії  було проведено ряд просвітницько-профілактичних заходів: заняття з елементами тренінгу « Важливі навички в період стресу», квест –гра «Ментальне здоров’я запорука щасливого життя», відео Всеукраїнського уроку з ментального здоров’я для 1-9 класів «Ти як? Повертаємось до школи!». Також діти долучитися до Всеукраїнського флешмобу, щоб стати частиною рекорду, а вчителі також взяли участь у практичному вебінарі, присвяченому проведенню Всеукраїнського уроку ментального здоров’я.

       В Березанському ліцеї №1 відбулися заходи щодо відзначення цього дня, зокрема: Всеукраїнський флешмоб «Руханка сили» для 1 – 11 класів,  інтерактивні заняття «Тривога, страх і паніка: як подолати?»  для 5 – 7 класів,  диспут «Ти як? Повертаємось до школи!» із з учнями 5 – 7 класів,  відеоурок «Ти як? Повертаємось до школи!» - із учнями 9 – 11 класів, виготовили стінгазету «Дбаємо про ментальне здоров’я».

        Психологічна служба та педагоги  Березанського ліцею №2  активно долучилися до проведення заходів в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Навчання технікам самодопомоги, вміння давати раду емоціям та почуттям, позитивне світобачення — першочергові завдання, які постали перед психологічною службою. Учні завзято повторювали руханки та вправи, які допомагають регулювати психоемоційний стан, боролися зі страхами та заряджалися позитивними емоціями. 

          В Березанському ліцеї №3 важливі  аспекти ментального здоров’я  обговорювали учні 11-А класу на виховній годині. Участь учнів у фронтальній бесіді,  яка мала тему «7 простих способів зберегти ментальне здоров'я»,  виховна година для учнів 5-В класу «Чим корисна ментальна гігієна», дихальні вправи та робота з «Картками Сили» від дитячого психолога Світлани Ройз для учнів 3-А, 5-В, 6-А, 6-Б класів, перегляд вебінару та мотиваційного відео «Ти як? Повертаємось до школи!» для учнів 7 класів.  Метою заходу було сформувати у  здобувачів освіти знання, вміння, навички, спрямовані на збереження, зміцнення і розвиток ментального здоров’я. Сприяти визначенню та усвідомленню факторів, що впливають на психічне здоров’я, створенню умов для формування у дітей позитивного ставлення до життя та власного здоров’я. Розвивати спостережливість, увагу, самостійність, логічне мислення,  соціальну активність здобувачів освіти; сприяти зацікавленості учнів до самоосвіти, формуванню нових знань. Виховувати відповідальне ставлення до здоров’я; почуття особистої відповідальності; формувати інформаційну компетентність здобувачів освіти.

Ментальне здоров'я є важливою складовою щасливого життя, воно поєднує здоровий дух та психіку особистості з соціальною складовою. Оновлено інформаційний куточок: «Чим корисна ментальна гігієна», «Вплив сміху на психічне здоров’я»

Представники учнівського самоврядування "ЕРА" провели інформаційні хвилини для учнів 6-11  класів на тему "Цінність життя", вправи із флеш-картою з інформацією про найцінніше, яку створювали самі діти.

        #WorldMentalHealthDay в Садовому ліцеї розпочався з акції «Подаруй посмішку». Психолог та педагоги закладу зустрічали учнів вранці  з посмішкою та цукерками. Вона пропонувала жартівливий обмін: посмішки та позитив учнів на смаколики від наставників.

Для учнів 1-4 класів були проведені групові заняття, метою яких було створення атмосфери довіри, зняття емоційного напруження, підвищення самооцінки.

В свою чергу, учні 5-11 класів мали змогу побувати на творчих тренінгах, які допомогли їм набути вмінь самостійно визначати свій психологічний стан та боротися з наслідками стресу.

     До дня ментального здоров’я для наймолодших березанців  в ЗДО «Ластівка» було проведено ряд  заходів, зокрема:   арт-терапевтичне заняття - «Безлюдний острів», робота з «Картками Сили» від психолога Світлани Ройз для дітей, дихальні вправи ,  «Руханки Сили» від Олександра Педана .

Для батьків оформлено інформаційний куточок «Чим корисна ментальна гігієна».

       Підсумовуючи проведення комплексу тематичних заходів до Всесвітнього дня психічного здоров‘я, формування ментального здоров’я,  здобувачі освіти та дошкільники, педагогічний та батьківський колективи   вкотре переконалися, що підтримуючи своє психічне здоров‘я кожна людина піклується про своє щасливе майбутнє. Адже психічне здоров‘я, як стан душевного благополуччя, дає кожній людині можливість розкрити власний потенціал, долати звичні життєві стреси та плідно працювати.

Переглядів: 34 | Додав: berezan-osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
ПедПреса
МОН
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright Rombas © 2024